RADIO QURAN MULTIFUNCTION

851416023_27512_18386197872918058558

Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah akhirnya boleh juga update blog, maaf semua blog sya menghadapi masaalah sedikit untuk menerima update terbaru. Untuk pengetahuan semua, saya sekarang sedang mempromosikan Radio Quran Multifunction, radio bersaiz mini yang mengandungi pengisian kerohanian dan Alquran 30 juzu’ khususnya mula mendapat tempat di hati para pelanggan saya. Dengan adanya radio bersaiz mini, urusan untuk membantu anak anak celik Alquran lebih mudah, penggunaan smart phone juga dapat di kurangkan, proses pembelajaran alquran secara mendengar terus dari radio membantu menguatkan daya ingatan si kecil. Ianya sangat sesuai di gunakan bermula dari peringkat bayi sehingga dewasa. Radio Quran Multifunction ini di datangi dengan bentuk yan lebih menarik dan boleh di gunakan sebagai jam harian di rumah, malah ia juga boleh berfungsi sebagai alarm clock di rumah anda.

Pengisian Radio Quran Multifunction:

====================================
Bacaan lengkap al Quran 30Juz
Terjemahan al Quran 30Juz
Ruqyah Syar’iyyah rawatan sihir dan pendinding dari gangguan.
Doa, Zikir, Ma’thurat dan Selawat.
Ceramah agama-Us.Kazim Elias,Us. Azhar Idrus,Us.Abdullah Khairi.
Nasyid untuk kanak-kanak yang lebih up to date ( sila rujuk sebahagian list nasyid bahagian gambar pamplet )
=============================
Ciri-ciri
1- Jam LED dan loceng Jam #baru#
2- Pilih mp3 Quran kegemaran atau stesen FM radio dengan butang nombor.
3- MP3 file perlu  dimainkan secara semula selepas loceng ( tidak bersifat automatik )
===============================
Spesifikasi
1- Skrin besar LED#baru#
2- Jam dan Loceng Jam #baru#
3- Waktu mengecas: 3jam
4- Kuasa bateri 1800mAh #baru#
5- Tahan dimainkan sehingga 10Jam!
6- FM Radio 87.5-108.0
7- Memory: TF card,U-Disk max 16gb (8gb TF card disertakan)
8- Output: 3W
9- Saiz produk: 115x69x28mm
=====================

Harga Radio Quran Multifunction

Setiap pembelian akan di berikan:

  1. Usb untuk mengecas
  2. Pamplet sebagai rujukan

Untuk pembelian radio ini pihak kami tidak menyediakan plug untuk mengecas, pihak kami hanya memberikan usb untuk mengecas radio dan pelanggan boleh mengecas di komputer, power bank atau laptop .Walau bagaimanapun sekiranya pihak pelanggan berminat untuk memiliki plug pengecas, harga plug pengecas adalah Rm 6.00 sahaja

==============================

Rm 90.00 Semenanjung Malaysia ( termasuk kos pengeposan )

Rm 94.00 Sabah & Sarawak (termasuk kos pengeposan )


Jika Berminat untuk memiliki Radio Quran Multifunction ini . boleh terus hubungi no di bawah :
Whatsapp/Call:
0192909752 Faizah Zaini
0133272458 Safwan Hussin

 

GAMBAR PAMPLET RADIO

13335514_1050311521721530_1988150628761261350_n

13312655_1050311585054857_1953375756970734990_n

 

KWSP bantu Selesai Hutang Pelajaran

images

Beberapa orang rakan menghubungi saya berkenaan status yang  saya tulis di facebook berkenaan hutang belajar saya bakal dilunaskan dengan duit KWSP, status saya lebih kurang begini bunyinya “Alhamdulillah..setel.. hutang SUK bakal dibyr dgn duit KWSP.. Alhamdulillah..”. Sebenarnya saya pun baru tahu yang hutang belajar boleh di selesaikan melalui simpanan di KWSP melalui akaun 2, maklumat tersebut diperolehi dari suami saya, untuk mendapatkan kesahihan saya dan suami telah menghubungi SUK Selangor dan KWSP untuk bertanyakan hal ni, alhamdulillah memang betul maklumat tersebut, bukan maklumat tipu. Pada hari Rabu yang lepas saya hubungi SUK Selangor untuk uruskan perkara berkenaan hutang belajar saya, alhamdulillah mudah je, tak sampai pun 15 minit urusannya, saya cuma perlu memaklumkan kepada pegawai tersebut beberapa maklumat penting dan pertukaran alamat, kemudian pegawai tersebut memaklumkan bahagian pinjaman pelajaran SUK selangor akan menguruskan beberapa maklumat seperti, surat perjanjian dan beberapa dokumen penting untuk di hantar kepada saya. Sebelum tu, pegawai tersebut ada memaklumkan kepada saya bahawa syarat untuk KWSP selesaikan hutang belajar tersebut mestilah pinjaman tersebut dibuat pada tahun 2001 ke atas, kemudian pegawai tersebut menyatakan perkara yang perlu ada adalah seperti berikut :

1.Surat Perjanjian Pinjaman

2.Sijil Diploma/Sijil Ijazah atau transkrip akhir meliputi semua keputusan setiap semester.

Berkenaan dengan surat perjanjian pinjaman, pihak SUK akan uruskan, cuma kita perlu ada adalah sijil kelulusan diploma atau ijazah. Kesemua dokumen akan di uruskan oleh pihak SUK dan kita akan di beri pilihan samaada nak ambil sendiri di pejabat bahagian pinjaman dan pelajaran SUK atau diposkan terus ke alamat rumah, saya pilih pos kerumah kerana kekangan masa. Jadi bila dokumen tersebut dah sampai pada kita, maka bolehlah kita bawa ke pejabat KWSP, di sana akan di uruskan segalanya, dan hutang kita akan di selesaikan melalui akaun 2. Pada peminjam peminjam pelajaran samaada dari Yayasan negeri atau PTPTN anda boleh lah berbuat demikian, jangan tangguh lama lama, tak senang duduk di buatnya, kesian pada penjamin kita. Saya harap maklumat ni dapat membantu rakan rakan sekelian insyaallah.

Diari SR : Belajar Erti hidup dari Tong Gas…

images (1)

Alamak aaaiii.. habis pulak gas..tengah tengah sedap nak panaskan kuali nak goreng ikan gas habis, aduh nila perkara yang paling tak suka sekali, ” Abang gas habisla.. tak sempat ummi nak goreng ikan ” saya intai jap dah nak masuk pukul sebelas, alahai ingatkan nak masak awal nak rehat awal, lain pulak jadinya. Mujur suami cuti, mudahla urusan nak beli gas, ” Abang suruh dia hantar cepat tau, ummi nak masak cepat ni ” insyaallah jawab suami saya sambil berlalu pergi. 15 minit kemudian suami sampai rumah, merah padam muka suami keletihan naik tangga, maklum la rumah aras 4, agak letih nak turun naik sebenarnya, saya hulur air masak, aiik mana orang hantar gasnya, tanya saya, suami saya angkat tangan tunjuk ” jap jap lagi kut, abang dah bagitahu dah nak guna cepat, emm ok jawab saya. 10 minit berlalu, 15 minit berlalu, 20 minit berlalu, siap saya buat kerja lain, masak nasi, potong sayur, sidai baju..ish tak sampai lagi ni, dah mula geram.. abang mana ni, uncle tu tak sampai sampai pun lagi..muka saya agak berkerut sebab jadual SR saya agak terganggu harini, ” tak tau ummi, kejap lagi kut, sabar ye, abang tengok kat luar kejap ” suami sarung selipar dan terus menuju ke arah tangga, mengintai intai orang yang menghantar gas. Saya pula dah start gelisah, aduh janganla Fatihah bangun, kalau bangun jenuhla nak bersilat dengan dia pula, saya gelisah tengok jam..aduh dah nak masuk pukul 12 setengah..lauk tak siap lagi, ishh.

images (2)

Suami saya masuk rumah, ” takde la ummi, tak tau la sebelum ni tak pernah lambat macam ni, ummi tunggu kejap ye ” Alaaaa.. ni yang tak boleh tahan ni, nape la service dia lambat sangat, geram la ummi macam ni, ni dah nak dekat sejam abang, sat g anak bangun tak dan nak masak ” saya seakan tak boleh mengawal perasaan di sebabkan target saya hari ni nak siap masak awal nak rehat..nak itu ini..nak macam macam la hihi. ” sabar ummi, bukan sengaja dia lambat hantar ni, mesti ada hal lain ” ok saya terima alasan suami.

SEJAM SETENGAH BERLALU TANPA TONG GAS:

Arrrrgggh mana ni abang dah sejam setengah dah ni, geramnya ummi..saya dah mula naik angin, kedai mana ni abang, lepas ni kalau dia sampai ummi nak tanya dia kenapa lambat sangat, abang dah bayarkan tanya saya ” suami saya diam, sambil tengok muka saya, air mata saya mula la nak mengalir sebab saya tak suka lambat buat kerja rumah. ” Ummi, sabar ummi ” aduh peliknya la saya , suami saya ni tembok kesabaran dia sangat la kebal berbanding saya, Fatihah pula dah bangun, itu yang buat saya jadi aargggh nape la jadi macam ni. ” Eeeai geramnya la.. air mata duyung saya mula nak menitik, itulah saya kalau dah geram mula nak menangis. “Ummi punya la nak siap kerja awal hari ni, ummi ada perancangan lain, ni sebab tong gas lambat, abis semua perancangan ummi, tengokla nanti dia sampai ummi nak tanya dia kenapa lambat , saya melepaskan kata kata geram. Suami geleng kepala ” ummi ummi kenapa jadi macam ni, ummi g bilik air la, mandi ke, basuh muka ambil wuduk ” saya ikut apa suami cakap, walaupun dalam hati aaarggh bengangnya..semuala saya bebel bebel dalam hati.

AKHIRYA TONG GAS SAMPAI

Tok tok tok.. haaa!! dah sampai pun, haaaish lambat betul kali ni saya agak marah, suami macam biasa tunjuk isyarat sabar, pintu di buka ..” maaf encik !!! saya minta maaf lambat hantar ” saya memasang telinga di sebelah pintu, ” eh tak pe takpe uncle, saya intai dari celah pintu.. tersentuh hati saya..uncle berbangsa india, rambut beruban, kelihatan banyak kedut kedut di tangan, kelihatan sangat letih, matanya layu, tangan sedikit mengeletar ketika mengangkat tong gas, serta merta muka saya berubah sayu, hati saya rasa berdosa ya amat, serasa pintu, dinding rumah batu bata, dan sekeliling saya mencerlung mata seperti nak telan saya. ” Ya Allah siannya uncle ni… ” itu je saya mampu cakap dalam hati, tapi tak mampu mengelap dosa mulut dan hati saya tadi. Suami saya tanya ” uncle mau minum ? tak pa takpa jawab uncle, uncle dari mana , nampak letih , suami saya berbasa basi dengan uncle, tadi saya hantar gas di Kampung Ampang Indah, sampai sana  tong gas rosak, saya angkat semula, bawa balik kedai, kasi hantar baru, sampai sana saya pasang, pun sama kepala gas sudah rosak, tak boleh pasang, jadi saya angkat semula kasi hantar baru, hantar satu kali lagi, baru ok, sebab tu saya lambat hantar sini ” oo tak pe takpe uncle, saya minta maaf ye, kasi susah sama uncle, suami saya membalas..saya nampak uncle senyum.. Encik tak marah saya pun sudah cukup ” Adooooi Pap!!! rasa kena hempuk dengan batu besar kepala saya, saya terdiam, sambil tepuk tepuk dahi, Fatihah duk tenung ummi, ” awatla ummi buat perangai macam ni nak ooi, saya marah pada diri saya sendiri ” aduh kesian kesian..

18970594-Propane-gas-cylinder-Stock-Vector-bottleBELAJAR DARI TONG GAS

Suami tutup pintu rapat, terus ke dapur dan pasang kepala gas, saya diam sambil mengekor belakang suami tanda orang bersalah. Suami ajak saya duduk, sambil pegang tangan saya, ” ummi.. ummi dengar tak apa uncle tadi tu cakap, saya mengangguk lemah. Ummi nampak tak, kenapa abang tak bagi marah marah tadi, sekali lagi saya angguk macam burung belatuk. Ummi dalam hidup kita ni kita jangan mudah nak hukum sesuatu benda yang kita tak tahu hujung pangkal, ummi nampakkan uncle yang hantar tadi, orangnya tua, macam sebaya abah, mukanya letih sangat angkat tong gas, tong gas tu berat tau ummi 14 kg, ada isi pulak tu, abang yang angkat tong gas kosong pun rasa nak sakit sakit badan, cuba ummi bayangkan, orang tua, kudrat dia banyak mana, naik pula tangga, rumah kita yang 4 tingkat ni, sebelum tu uncle tu duk ulang alik dengan moto buruk, 2 ,3 kali ulang alik, angkat tong gas, turunkan tong gas, jalan masuk kampung tu bukan elok sangat, cuaca pula panas, cuba ummi fikir balik apa akan jadi kalau ummi terus marah dia tadi ” saya diam tak terkata apa, rasa sedih dan bersalah dengan apa yang saya cakap tadi. Ummi bising bising nak masak, takut anak jaga, apalah sangat ummi nak marah berbanding ummi sabar dan tenang, kalau ummi sabar dan tenang tadi, banyak urusan lain ummi boleh buat, lagipun anak ni abang kan ada, hari ni abang cuti kan, saya diam lagi mengakui kebenaran kata kata suami. “Abang ni kerja berdepan dengan customer, abang taula macam mana perasaan bila di marah, di herdik, diperli, sedangkan kita dah buat yang terbaik, lagi pula kalau customer tu marah marah dan buat laporan pada pihak atasan, sedih rasa hati, sebab bila dah naik ke pihak atasan, ada pelbagai kemungkinan, mungkin di beri amaran,mungkin di gantung kerja, mungkin buang kerja. ” Ummi suka tak kalau abang di buang kerja di sebabkan seorang customer yang tak boleh sabar, ummi sedih tak kalau abang kena marah dengan pihak atasan, sedangkan abang dah buat yang terbaik” menitik air mata saya. Betul betul saya bersalah, rasa nak lari minta maaf dengan Uncle tu tadi. ” Cuba ummi bayangkan, ummi marah uncle tu, ummi report dengan tuan kedai, tuan kedai marah uncle tu, tuan kedai pecat dia, anak isteri dia macam mana, ummi tak kesian ke? ummi dah aniaya orang lain kerana sifat tak sabar ummi,”waaaargggh ini  kali memang touching, aduh betul apa suami saya cakap tu, kalau saya ikut perasaan tadi, di buatnya tuan kedai  tu pecat uncle tu, hilang dah mata pencarian uncle tu, naya pada keluarga dia.. warrrrgggh nasib baik tak buat tadi.

Lepas dari dengar nasihat dan teguran suami, saya rasa sebak sangat, apalah saya ni, teruk sangat ke nak bersabar dalam dua jam, berbanding ada sifat tolak ansur dan berperi kemanusian, saya termelenggung lama, Allah hantar seorang uncle untuk ajar sifat tolak ansur dan berperi kemanusiaan , sekaligus belajar meningkatkan rasa sabar dan berlapang dada. Kisah saya dan tong gas ni terjadi lebih kurang dalam 4 bulan lepas, lama saya simpan cerita ni, teragak agak saya nak kongsikan dengan kawan kawan, akhirnya saya publish cerita ni memang la saya segan sikit sebab cerita sikap saya yang kurang sabar, tapi  saya belajar sesuatu dari seorang penghantar  tong gas, dan saya rasa pembaca juga boleh belajar banyak nilai dari cerita saya ni. Mungkin selama ni, kita terlalu ego untuk orang memuaskan hati kita, menyempurnakan hajat kita, asalkan kerja kita dan urusan kita selesai. Kita senang lenang sebab di sebalik kehidupan kita ada banyak orang yang menyumbang dalam membahagiakan kita, tapi kita lupa pandang ke bawah menilai semulia mulianya hati orang yang membantu melengkapkan keperluan kita. Memandang rendah pada orang lain, merasa tak puas hati, geram kerana urusan kita lambat atau kurang sempurna bukanla sikap yang baik, belajarlah  menghargai setiap insan yang menyumbang kepada kesempurnaan hidup kita. #Belajar dari si penghantar tong gas# #jangan kerana sikap tak sabar kita orang lain teraniaya hilang pekerjaan #belajar mengawal emosi tanamkan sikap simpati  #untuk menganiaya orang tak perlu kita merancang, hanya dengan tindakan kurang sabar kita sahaja masa depan orang lain musnah.

” Selamat membaca dan selamat belajar dari kisah ini “

 

Diari SR : Pause! Ummi .. ooo anakku mengujiku

Bismillah..

Alhamdulillah tidur sudah anakanda Fatihah.. Subhanallah selesai tugasan SR hari ni, sungguh menjadi suri rumah sepenuh masa, melayani anak usia setahun lebih bukanlah sesuatu yang mudah. Ianya perlu kepada kekuatan mental, kesabaran dan banyaknya pergantungan kepada Allah. Harini terasa lembik juga melaksanakan tugasan harian, tapi masih mampu bertahan selepas minum Performance Drink segelas dan telan Vita Lea dan Vit C, syukur kelebihan makanan tambahan yang direzekikan Allah kepada saya ni, membuatkan emosi saya sedikit terkawal dan badan lebih bertenaga.

ApKjw2dlIWLC0w43Ml4Z9PYBk9gO5RRVziLL7URrABYA

PAGI INDAH FATIHAH:

Awal pagi biasanya Fatihah dah bangun, saya masih di gigi sejadah menghitung bijian tasbih, mi..mii..mii Fatihah anak solehah anak syurga akan menyeringai sambil berjalan menuju ke riba saya. ” Assalamualaikum Fatihah, sayang Ummi sikit ” itulah dialog pertama saya setiap pagi untuk Fatihah..kemudian saya akan ajarkan kepada Fatihah baca doa bangun tidur, suami saya biasanya akan duduk di tepi sambil bantu Fatihah memahami butir doa yang saya baca. Ok kakak jom baca syahadah .. suami saya akan bantu Fatihah angkat jari ” Asyhaduallailahaillallah Wa AsyhaduannaMuhammadarrasulullah ” Aku bersaksi bahawa tiada Tuhan yang di sembah melainkan Allah, dan aku bersaksi bahawa Nabi Muhammad Pesuruh Allah. Hihihi biasanya saya buat style cikgu tadika sikit, maklumla saya kan bekas guru sekolah dan ada sedikit pengalaman juga mengajar di Tadika Pasti hihi, jadi gunakan sepenuh pengalaman tersebut untuk didik Fatihah. Kemudian saya akan sambung dengan bacaan ikrar islam, memang Fatihah tak duduk setempat masa saya baca, ada je kerja dia, tapi saya baca je, sebab saya tahu Fatihah dengan otak segar dan geliganya menyerap penuh apa yang saya cuba sampaikan, biasanya bila saya baca dia mulala nak masuk dalam telekung sayala, panjat abah diala, berjalan round kawasan la.. tapi tak la jauh, sebab baru bangun tidokan, saya tak kisah janji saya baca je, ni kat bawah saya selitkan ikrar yang saya baca setiap pagi untuk Fatihah.

Rodhitubillahhi Rabba

Aku redho Bertuhankan Allah

Wabil Islamidina

Beragamakan Islam

WabiMuhammadin Nabiyawwarasula

Bernabi serta berasulkan Nabi Muhammad s.a.w

Wabil Qur’ani Imama

Berimamkan Alquran

Wabil Ka’bati Qiblata

Berkiblatkan Ka’bah

Wabilmu’minina Ikhwana…

dan Mukminin itu bersaudara

Inilah ikrar Islam yang saya cuba praktikkan bacaan untuk Fatihah setiap pagi, mudah mudahan meresap jauh ke dalam jiwa Fatihah, saya sedaya upaya untuk istiqomah mengajar kalimah toyyibah setiap pagi kepada Fatihah. Yela kita ikhtiar yang terbaik moga Allah bantu kan.

AouLS5K4Jobcq8Z6hZE8TRrH8RCp8nZazAsV-iSg225e

KARENAH DAN KELETAH :

Dah namanya budak umur setahun, tentu banyak yang nak diexplore kan, pagi yang indah permai biasanya Fatihah akan mulakan dengan tengok segala buku dan mainan yang saya kemaskan sebelum tido, haa apa lagi sesi menyusun, menabur pun bermula, kadang kadang kalau mood dia baik, elok je dia main dengan Abah dia, tapi kalau kena mood kurang baik, mulala dia, merengek tarik baju saya nak berdukung je, nak saya ada je kat tepi dia, susahla la sikit saya nak siapkan sarapan. Kalau jadi macam ni, memang menguji kesabaran juga, sebab saya perlu segera menyiapkan kerja kerja dapur, menyiapkan bekal Abah Fatihah, dan selesaikan pakaian yang belum di basuh, lambat seminit dua alamat larila masa saya, dan boleh buat saya jadi kelam kabut. Kalau kena Fatihah meragam, Abah Fatihah biasanya akan ambil tugasan saya, ringankan apa yang patut, dan selalunya Abah Fatihah akan menenangkan saya ” tak pe Ummi, Ummi layan je anak dulu, bia abang selesaikan apa patut ” pada waktu nilah saya perlu bina tembok kesabaran saya, dan sentiasa tekan butang ” PAUSE ” kat dahi supaya saya boleh bersabar dan bertenang. Fuuh! maklumlah budak fully BF ni lain sikit ragam dia, kalau kena nak dengan ummi, dengan ummi la, maila bala tentera mana pun cuba memujuk dia memang tak jalan, kecuali Abah dia umpan bawak p jalan, tapi itu pun sekejap je, lepas tu ummila segalanya hahahah.

AsRgF3Hy5M9E5QGp2aSA-YapH3VruwpDc22clNZG73vh (1)

TUKANG KEMAS DAPUR

Satu lagi yang buat saya kena selalu tekan butang ” PAUSE ” adalah bab kemas mengemas, walaupun saya ni hebat mengemas dapur, tapi anak saya lebih hebat dalam bab mengemas hihihi, maklum jela dapur saya kabinet terbuka, memang mudahla Fatihah nak capai dan usik barang yang tersusun. Karenah Fatihah ni kadang kadang banyak membantu saya membina sikap sabar dan positif, kalau nak rasa geram memangla geram, macam macam di tabur di usik, tapi saya kena la belajar menerima, inilah kemanisan ada anak, inilah peluang saya mendidik diri jadi sabar dan tenang. Kalau dulu saya tak boleh terima dapur dan ruang tamu bersepah, sekarang dengan adanya Fatihah, saya kena belajar menerima dan lebih terbuka, bukan lama pun dia nak menyepah paling paling pun dalam setengah jam, apa sangat yang saya nak marahkan setakat setengah jam je bersepah, berbanding dengan kelebihan yang Allah bagi pada anak saya Fatihah kan. Jadi bila Fatihah start je kerja dia, saya pun kena standby tarik nafas , senyum, rileks dan positif, kalau start je rasa nak geram haa kena cepatla la tekan butang “PAUSE ” kat dahi hihi.

BUTANG PAUSE

Butang Pause ni memang kena jadi senjata utama saya, butang ” Pause ” yang saya maksudkan di atas adalah, gabungan Istighfar, selawat , zikir , sabar, positif dan sentiasa rasa bahagianya hahaha, dan yang paling magicnya saya boleh bercakap lembut dengan anak saya semasa kawalan emosi saya tak berapa betul hihi. Itulah salah satu ilmu yang saya dapat selepas bergelar ibu, banyak lagi yang macam macam punya kisah si Fatihah ni, yang buat saya kena tekan butang ” Pause “. Pernah jugalah tengah saya tak sihat, Abah Fatihah pula tak de, saya tengah solat Fatihah tarik telekung saya sampai tercabut, dah rakaat keempat pula tu, Allah..memang tercabut sungguh dan tak dapat di selamatkan, masa tu saya memang rasa nak ‘aaaaarggggh!!!!! tapi alhamdulillah saya berjaya kawal , saya nangis je, dan saya peluk dia sambil zikir, memang menguji sungguh hihi, pengalaman indah semua tu. Dan Alhamdulillah memang pada awalnya saya tak pandai, tapi alhamdulillah sekarang saya dah mampu buat, berkat didikan suami saya juga, butang pause ni sentiasa berfungsi untuk saya dan sangat praktikal, saya sebolehnya nak sentiasa jadi orang yang sabar, mudah mudahan amin hihihi. Semoga saya terus kuat dan jadi ibu yang sabar. Terima kasih la semua sebab sudi baca celoteh dinihari saya ni …hihihi

ASSALAMUALAIKUM

 

Oven Lemang Kami

Assalamualaikum

Selamat Hari Raya semua..

Masih lagi dalam mood raya.. Alhamdulillah hari ni ada sedikit kesempatan nak update blog hihi..entri kali ni saya kongsikan sedikit pengalaman kami sekeluarga masak lemang secara moden mengunakan oven lemang hasil ciptaan kreatif abang ipar saya.

11057522_1005294859483766_7569932065699762354_n

OVEN LEMANG D’REKA DESIGN

Yang sebenarnya dalam keluarga kami lemang ni jadi hidangan setipa kali raya, dan dalam 2.3 tahun kebelakangan ni lemang kami dapat sambutan pula, ramai yang order hihi, tahun ni rasanya paling banyak kami terima tempahan lemang, semuanya dalam 74 batang. Jadi bila orang dah suka dengan lemang kami sekeluarga ni, dan tentu kami nak buat yang terbaik dan nak hasilkan lemang yang sedap untuk pelanggan pelanggan kami. Kalau nak harapkan cara tradisional, jenuhlah kami, mau sampai pagi raya kami menunggu 74 batang lemang tu, jadi abang ipar saya hasilkan oven lemang moden ni, tak sangka pula, lemang masak sekata dan sangat cantik isi dalamnya. Tak perlu tunggu lama nak masak lemang guna oven ni, 2 jam je dah masak, guna dapur gas je, tapi hasilnya memang dapat cop jempol, lembut, lemak, sedap dan masak sekata.

11751754_1130302070320155_7998773718330425407_n

11742748_1130302093653486_6035918838051104481_n

11178349_1130302120320150_3371164086862979952_n

Gambar atas ni adik dan abang ipar saya tengah masak lemang, kami masak secara tradisional kemudian agak agak dalam sejam lebih kami alih ke dalam oven lemang, 2 jam je lemang siap di masak dan boleh di potong. Boleh dikatakan dengan adanya oven lemang yang di buat abang ipar saya, kerja nak masak lemang jadi lebih mudah, tak perlu berpeluh menunggu berjam-jam, nak buat jemputan rumah terbuka pun dah tak susah susah macam dulu, badan pun tak letih. Nak jadi ceritanya, oleh kerana kerja masak lemang jadi senang, raya ketiga kami buat lagi lemang ntuk jamu tetamu dan adik saya yang baru sampai dari Sg.Buloh hihihi, dah jadi syok pulak masak lemang, yela benda dah mudah kan, nak buat sambil sambil masak kat dapur pun boleh. Kalau ada yang berminat dengan oven lemang ni boleh terus hubungi abang ipar saya di facebook Muhammad Hidayat Husaini atau boleh terus hubungi di nombor 012 2276815.

Sakitnya Telinga Bernanah

Assalamualaikum

Sebulan saya bercuti menulis, bukan malas atau tiada idea tetapi saya berdepan dengan masaalah jangkitan di telinga, sakitnya Allah sahaja yang tahu. Alhamdulillah hari ini 30 Jun 2015 dengan izin Allah, saya di beri semula nikmat kesihatan.

BAGAIMANA IA BERMULA:

Saya mula merasa sakit pada awal bulan, saya perasan ada lendiran yang agak berbau di telinga, saya bersihkan dengan cotton bud, namun lendiran tersebut tidak berhenti mengalir sehingga saya mula rasa telinga saya berdengung. Saya kemudiannya tidak dapat mendengar dengan jelas, hanya bergantung dengan telinga sebelah kanan sahaja. Tak lama lepas tu telinga saya mula berdenyut, bila saya cuba bersihkan nanah dan kulat berwarna hitam keluar, tak tahan saya di buatnya terus ajak suami ke klinik mutiara, klinik Dr.Roha. Malangnya Dr Roha tak bertugas malam tu, dr yang merawat saya pun saya tak berapa kenal.

Telinga saya didapati ada luka, dan ada infection, dr bagi saya antibiotik dan ubat tahan sakit, lega la sikit tapi tetap tak membantu, makin sakit sampai saya tak boleh nak susukan anak, saya kemudian terus buat sedikit kajian, search di google dapatkan maklumat pasal sakit telinga, hasilnya saya jumpa di laman web Kementerian Kesihatan www.myhealth.gov.my/index.php/telinga-berair . Aduh seramnya saya tengok gambar gambar bawah ni, seram bercampur geli.

P14T3_Fungal_Infection

Gambar menunjukkan “otitis externa” akut dengan jangkitan kulat

P14T3_Otitis_Media

Gambar menunjukkan “otitis media” kronik

 

P14T3_Tomour

Gambar menunjukkan tumor pada saluran telinga

Ketakutan saya makin memuncak lebih lebih lagi tengok gambar dan tahu pula boleh memberi kesan pada otak, dengan menahan sakit, dengan nak buat kerja rumah, nak melayan order masuk dan melayan anak nak menyusu, sakit sampai saya rasa tak mampu nak bercakap. Ubat yang saya dapat dah habis, saya kena pergi lagi ke klinik, kali ni dengan Dr Awang, saya masih tak dapat jumpa dengan Dr.Roha huhuhu sedih saya. Dr Awang cek ” dah teruk ni, ada nanah, awak jangan guna cutton bud, ada kulat dalam telinga, saya bagi ubat antibiotik yang kuat sikit dengan ubat titik, kalau masih tak ok datang segera ke klinik. Ok lega sikit, maybe penangan ubat titik dan antibiotik yang kuat, saya dari tak suka makan ubat , jadi manusia paling berdisplin di dunia, ambil ubat ikut masa, sakit punya pasal, dalam masa yang sama saya telan juga Vit c dan Vita lea. Lega la sikit, tapi 3 hari lepas tu sakit balik, kali ni lebih teruk ubat titik tak jalan, saya memang menangis depan suami, sakitnya sampai saya rasa nak gigit lengan suami kuat kuat.

Petang Khamis bersamaan 25 Jun saya pergi balik ke klinik, akhirnya dapat jumpa Dr.Roha, terkejut dr Roha tengok, ” nanah dah penuh faizah, i kena sedut nanah ni, kalau tak u akan lagi sakit” kelam kabut sekejap klinik, penangan saya sakit telinga, rasa macam duduk dalam ICU, kalut semua pembantu dan nurse dalam tu.  Saya standby je sakit ke tak sakit redah je , suami saya sedikit cuak, tengok Dr.Roha kelam kabut, ” Ummi kena kuat tau, abang kena bawa anak keluar” kali ni suami tak dapat temankan saya , sebab Dr.Roha suruh keluar. Ok ready ye faizah.. u tahan sikit tau maybe akan sakit sikit, zrrrrrrr..zrrrrr ..zrrrrr nanah disedut dari telinga saya, buntang mata tengok, Ya Allah kuning , hijau dan hitam, hitam tu kulat..eiii. geli plak nengoknya ” u ok tak”  Dr Roha tanya ” ok doc, ada sedikit lega, ” ok i nak sedut lagi ni u ready ye ” zrrr zrrr zrrr.. perggh lagi banyak keluar.. Doc Roha tgk ” emm patutla awak sakit, banyak betul ” ok last kali ketiga , maybe saya akan sedut dekat sikit dengan telinga ” saya anguk jela.. tak kisah la doc, asalkan sihat jawab saya.. ” Ok ready ye faizah ” zrrrr zrrrrrt zrrrrt ..zup.. ouch sakit saya cakap, sedutan terakhir rasa nak tercabut seluruh sendi otot saya. ” Ok sorry sory kata doc Roha, are u ok ” ” ok doc .sakit tapi rasa lega.. ” emm saya kena stop dulu ni..ada sikit lagi.. tapi takpe i bagi antibiotik, maybe boleh keringkan nanah tu, nanah tu ada sikit lagi tapi terlalu dekat dengan gegendang u , i takut u sakit sangat nanti, tu yang i stop ” fuuuuh memang sakit pun, tapi air mata juang tak gugur lagi. Doktor Roha ambil kapas dan bersihkan sikit, saya di nasihatkan agar tidak membersihakn telinga dengan cutton bud untuk sementara waktu, masa mandi pun kena elak air masuk telinga,

” Ok, mujur u datang awal, bimbang jangkitan tu naik ke otak tu yang bahaya, sebelum ni u ada selsema ke, atau air masuk dalam telinga ” tanya Dr Roha ramah. Ada Dr dan saya ada selsema agak teruk sikit sebelum ni, ” emm maybe tu salah satu punca infection, tapi tak pe i bagi u ubat ni, pastikan ambil ikut jadual, dan minggu depan u kena datang jumpa i lagi, i nak cek gegendang telinga u, takut pecah atau berlubang, hopefully tak la, tapi kalau ada juga i kena refer hospital ” waaaa berdebarnya saya, akhirnya lega juga telinga saya.. hari ni 30 Jun sakit telinga semakin lega, tapi ubat belum habis lagi, harapnya sakit ni tak berulang lagi, hari khamis ni nak kena cek lagi, mudah mudahan tak de apa apa yang buruk berlaku.

NOTA KAKI :

Kalau telinga masuk air elakkan kita guna petua, masukkan air kedalam telinga untuk memudahkan air yang masuk ke telinga tu keluar dengan mudah

Berhati -hati dengan sakit telinga, kalau ada nanah refer hospital atau klinik berdekatan.

SAYANGI TELINGA ANDA.

oooo lamanya tak update blog

Assalamualaikum

Lamanya tak update blog, huhuhu alhamdulillah hari ni saya berkesempatan update blog saya, 3 minggu saya yang penuh dengan tetamu datang kerumah, mak mertua datang, saya pula demam berganti -ganti demam dengan anak kemudian suami pula demam. Akhirnya inilah masa yang terbaik, setelah saya melalui fasa yang agak berat minggu minggu sebelumnya. Jadi saya rasa macam ketinggalan jauh pula. Macam biasa blog saya akan bercerita tentang Shaklee dan kehidupan saya sekeluarga hihihi, bulan lepas Promosi Cinch Coklat dan Cinch Latte, berebut orang ambil peluang sebab bukannya senang nak dapat harga jatuh terjunam dan terduduk murah, time promosi la geng geng nak kurus ni ambil peluang hihihi.

10361020_737131102989682_8350535363781079595_n

 

Memang sedap Cinch ni, saya pun suka, produk khas dari Shaklee untuk tujuan menguruskan badan secara sihat, kerana Cinch diperkaya dengan Leucine. Tadi tengahari baru je sampai order saya, order last dengan harga promosi bulan lepas, 2 can saya nak hantar ke Perak, 1 Can ke Pulau Pinang dan 1 Can lagi ke Rawang Selangor. Waaaarggh saya plak yang terliur tengok Cinch yang kaya dengan Leucine siap saya berangan nak maintain berat badan hihihi. Bulan ni Cinch tak di promosi macam bulan lepas, bulan lepas Shaklee Offer buy 3 free 1, bulan ni Shaklee buat kerja gila lagi, depa buat promosi YES PACK untuk Healthy Fitness Set, dimana dengan YES PACK ni kita akan dapat harga yang jauh lebih murah. Haaa terbeliak biji mata hitamku hihihi.. Nak tau apa yang ada dalam YES PACK Healthy Fitness Set ni. Ok saya listkan:

YES PACK HEALTHY FITNESS SET

1. 2 canister Cinch Shake Mix ( Vanila Flavour ) : 1 can = 765 gram = 15 serving

2. 1 Kotak Energy Cinch Tea : 28 sticks

3.1 Herb Lax : 120 Tablets

4. 1 Vita Lea Iron Formula : 120 Tablets

5. 1 Lecithin : 180 Tablets

Masyaallah bestnya pack ni kan.. murah – murah sangat Yes Pack ni tau, harga asal Yes Pack ni RM 718 (Termasuk Pos ) untuk Promosi Yes Pack ni Shaklee tawarkan harga jauh lebih murah sampai nak terbeliak biji mata RM 509 sahaja ..fuhh terduduk punya best harga. Memang puas hati nak beli kali ni hihihi.Untuk yang memasang angan angan untuk kurus dengan sihat kena cepat cepatla hubung saya untuk dapatkan Yes Pack yang sangat murah ni. Murah dan berkualiti serta puas hati, janji masa proses nak turunkan berat badan mesti kena berdisplin jaga makan ya.

10373091_697353460300780_845953110303184110_o

Cinch kaya dengan Leucine, indeks glisemik yang rendah dan ia juga protein berkualiti tinggi, saya percaya siapa yang cuba Cinch mesti duk mengulang minum, sebab ia sedap dan mengenyangkan serta memberi tenaga, dan yang paling penting untuk ibu menyusu, Cinch membantu kita menurunkan berat badan dengan baik dan membantu penyusuan kita.

11130023_10205616738092060_7142085940829472724_n

1907517_10205616737332041_7645904055066260103_n

11133650_10205616738492070_6316704969795523018_n

Syok kan..baca pun dah buat kita teruja, jadi saya rasa untuk kali ni saya stop kat sini dulu, sat sat lagi kalau ada masa lebih sikit saya akan tulis lagi..hihi..lagipun anak saya dah nak bangun, saya perlu bersiap untuk mandikan dia dan siapkan makan malam.Kita jumpa next entri ya.. opps lupa..yang nak order YES PACK boleh direct terus contact saya

Faezah Zaini

013 327 2458 

Jumpa lagi!!! Assalamualaikum

Tips berhenti kerja untuk jadi surirumah sepenuh masa untuk jaga anak

Bila saya buat keputusan untuk berhenti kerja dan mahu fokus untuk membesarkan anak, ramai yang hru biru perasaan, macam -macam komen macam macam cadangan macam macam nasihat saya terima, antaranya adalah:

1. Kenapa berhenti? sayang je belajar tinggi tinggi

2.Tak kesian ke kat husband you

3.Emm abis tu sapa nak tolong bayar hutang belajar awak nanti

4.Ala kerja je, kesian kat husband awak, anak takpe hantar je nursery ajar dia lebih berdikari

5.Awak kerja la balik, sayang la ijazah awak tu

6.keewangan awak dah kukuh ke? kalau belum kukuh kerjala atleast lepas la nak beli apa-apa

Hihihi saya pekakkan telinga je, saya faham yang bagi nasihat pada saya semua berniat baik, tapi pada saya keputusan saya untuk berhenti kerja setelah saya dan suami berbincang dan memikirkan kesan baik dan buruk yang perlu dihadapi bersama dan paling utama adalah berkaitan dengan anak. Kalau diikutkan cita cita saya sangat tinggi saya mahu menjadi Hakim Mahkamah Syariah hahaha, saya sangat cintakan dunia perundangan sebab tu juga yang membuatkan saya menyambung pengajian di UIA dalam bidang Pentadbiran dan Kehakiman Islam atau nama comelnya  (DAIJ ). Namun selepas berkahwin dan mempunyai anak saya nekad untuk berhenti kerja dan memilih untuk menjadi surirumah tangga sepenuh masa dan fokus utama saya adalah untuk membesarkan anak.

SAM_1070Kenangan Hari Konvokesyen DAIJ di UIAM tahun 2012

SAM_1078Bersama rakan seperjuangan..

Tak dinafikan keputusan untuk berhenti kerja bukan mudah untuk dilakukan, tapi saya meletakkan diri saya sebagai orang yang positif dengan lakaran kehidupan, keluar dari zone selesa kepada zone biasa-biasa. Melihat anak membesar di depan mata, mendidik dan memberi ruang masa bersama dengan anak adalah lebih utama pada saya, pengalaman saya menjadi guru selama hampir 5 tahun cukup memberi kesan pada saya, tak sanggup nak letak anak di nursery, tak sanggup nak melihat anak menanti nanti kepulangan saya dan tak sanggup nak tengok air mata jernih anak bila saya lewat ambil dari day care. Saya dah nampak semua tu, saya tengok dengan mata kepala sendiri betapa hausnya jiwa si anak sekiranya anak sentiasa di tinggalkan lama melebihi 2 jam, 12 jam lagi la tak sanggup. Saya kira pengalaman menjadi guru menjadi guru day care sudah cukup mengajar saya,  oleh sebab itu saya memilih untuk meninggalkan kerjaya saya dan nekad berhenti kerja untuk membesarkan anak dan menjaga keperluan suami.

JpegAlhamdulillah suami saya merupakan orang yang hebat yang menyokong keputusan saya, tiada keluhan dibibir suami saya malah menyambut gembira keputusan saya untuk tidak lagi berkerja, sebelum itu saya nyatakan hasrat saya kepada mak dan abah, alhamdulillah mak abah menyambut gembira cuma sebelum tu mak abah tanya suami saya “takpe ke faizah tak kerja, sanggup ke kamu menyara keluarga sorang sorang ni ” jawapan suami saya  ” takpa saya sanggup dan saya lebih suka faizah berhenti kerja dan menumpukan kepada urusan pendidikan anak, mungkin saya tak kaya untuk memberi kemewahan tapi cuba untuk menyempurnakan tanggungjwab dan keperluan anak isteri dengan baik, saya yakin rezeki Allah. Alhamdulillah jawapan paling sweet saya pernah dengar hihihi. Saya kongsikan beberapa tips untuk pembaca semua tips persediaan mental saya sebelum membuat keputusan berhenti kerja, tips ni saya kira satu sokongan utama untuk saya nekad buat keputusan besar ni.

1. YAKIN AKAN REZEKI ALLAH

Saya yakin rezeki Allah,rezeki suami dan rezeki anak sentiasa ada, saya positif melihat rezeki Allah luas, bukan hanya pada kemewahan duit,kerjaya yang hebat tapi ketenangan kelapangan hati,kesihatan kesejahteraan hubungan suami dan isteri adalah anugerah rezeki yang besar dari Allah. Dan anak yang di lahirkan rezekinya dah siap tertulis, janji yakin dengan Allah, jangan buruk sangka dengan Allah.Doa yang baik baik pasti yang datang yang baik baik juga.

2. POSITIFKAN DIRI, KUATKAN HATI UNTUK MENERIMA CABARAN,BERSEDIA UNTUK MENUKAR GAYA HIDUP KEPADA LEBIH BERSEDERHANA DAN BERSYUKUR

Saya kuatkan hati saya nampak kesan jangka panjang yang lebih positif, saya pekakkan telinga kalau ada yang komen ada yang sinis,ada yang perli dan saya juga elakkan dari membuka segala kelemahan saya, saya banyak membaca cerita-cerita ibu ibu yang solehah yang berjaya membesarkan anak walaupun hanya suami sahaja yang berkerja. Saya bersedia untuk lebih bersederhana dalam gaya hidup, lebih berjimat dan belajar untuk sentiasa bersyukur.Bila kita bersyukur Allah akan tambah rezeki kita itu saya yakin dan saya buka hati saya untuk melihat konsep rezeki itu dengan pandangan hati yang lebih luas.

3.ANAK ADALAH AMANAH ALLAH

Bila saya berkahwin dan mempunyai anak, naluri keibuan saya lebih kuat, saya sedar anak adalah anugerah Allah yang tak ternilai,saya mesti menghargai manusia kecil didepan saya, saya perlu lihat bahawa saya adalah orang yang diberi peluang untuk mendapat zuriat lebih awal, berbanding orang lain yang terpaksa menunggu lama untuk menanti zuriat. Jadi saya rasa yakin dengan keputusan saya berhenti kerja ia membantu saya untuk melaksanakan amanah Allah dengan baik. Nyata saya senang dengan keputusan saya, hati saya lebih rilex, saya tak tension tak stress saya mampu menangani masaalah anak dengan baik, yang seronoknya saya jadi manusia yang lebih SABAR. Masyaallah hebatnya perasaan tu.

4. PELABURAN AKHIRAT

Ye ini merupakan pelaburan saya, bukan sekadar pelaburan dunia tapi pelaburan akhirat, saya laburkan masa saya untuk mendidik anak saya, saya mahu dia mendapat sentuhan,suapan didikan ,teguran dan nasihat dari saya dan suami saya. Saya mahu melihat akan datang anak saya menjadi sahabat kepada saya, sebagaimana hubungan saya dengan mak saya, saya boleh bersembang bercerita, melakukan aktiviti bersama dan paling manis saya dapat menjaga mak saya. Jadi saya mahu anak saya nanti akrab dengan saya, saya dan suami sayalah rujukan dia, saya yakin jiwa anak saya kan mudah terdidik dan lebih lembut bila saya sentisa menyentuh dan mendampingi dia. Ini adalah misi dan visi saya dalam membina keluarga, bukan sekadar nak dapat manis kat dunia malah nak dapat manisnya di akhirat.

Jpeg

Cukup 4 tips saya kongsikan Alhamdulillah sekarang saya dah makin seronok dengan kehidupan penuh sebagai suri rumah.Dan saya sendiri dapat rasa kemanisan bila dapat melihat anak saya Fatihah membesar dengan baik didepan mata saya sendiri. Bersusah susah dahulu saya ni, insyaallah yang senang pasti kan ada. Sekarang saya suka tengok Fatihah bila saya nak solat dia kan angkat tangan macam nak baca doa, suka juga tengok dia bila saya cakap Bahasa Arab dan English dia mula tunjuk respon positif. Insyaallah bila saya dah buat keputusan ni saya yakin Allah ada untuk saya bergantung harap.

Ikan Sepat Abah untuk kami

Alhamdulillah, saya berpeluang balik kampung bertemu dengan keluarga tersayang, Allahuakbar seronoknya saya dapat menatap wajah abah dan emak lapangnya hati saya. Saya rasa seperti mendakap seluruh kebahagian bila dapat jumpa mak abah di kampung, lapangnya hati tak tau nak cerita. Saya bertolak balik ke kampung hari sabtu lepas balik naik bas, perjalanan memakan masa lebih kurang 3 jam, sepanjang perjalanan tak terkira seronoknya hati nak jumpa mak dan abah. Sampai je dirumah terus salam dan peluk mak abah yang sibuk siang ikan sepat ronggeng untuk dikeringkan. Allah macam macam ceritala dengan mak abah.

323662_306791092666578_979934331_o

Mak dan abah tak henti henti cakap aa esok boleh la kak lang dan safwan makan ikan sepat, besar besar lang abah dapat. Sekali menjala punya la banyak rezeki Allah bagi. Allah tak terkata saya, punya mak dan abah tak sabar nak tunjuk ikan sepat hasil abah menjala pada saya. Esok paginya seperti yang mak abah janjikan, Abah lepas je solat subuh dah siap dengan jala ikan, saya pula sibuk siapkan sarapan dan persediaan nak masak tengahari di dapur dengan adik dan kak ngah.Nah tengok punya syok ikan sepat yang abah dapat.

11077923_770682669712661_5295797626272627278_n

Abah dengan mak macam tula , bila anak anak balik dia akan jadi manusia paling sibuk mengembirakan anak anak, abah dengan mak tak kaya, tapi abah dan mak kaya dengan kasih sayang pada anak anak. Setiap anak yang balik mesti di layan sama rata. Kalau marah pun sama rata dapat hihi. Abah sebenarnya paling suka bila anak anak menghargai hasil usaha abah yang berpenat lelah cari ikan untk nak-anak. Pada Abah itu satu kepuasan dan kebahagian bila anak anak menghargai dan seronok dengan hasil tangkapan abah. Mak pula tak berhenti tanya anak anak, nak makan lauk apa, nak masak macam mana, huhu sayangnya mak dan abah pada kami 9 beradik. Mulut mak dengan abah tak berhenti bercerita tentang seronoknya dapat ikan, seronoknya jemur ikan kering sepat, seronoknya dapat jual ikan dan seronoknya anak cucu dan menantu makan ikan hasil tangkapan abah dan hasil masakan mak.

10460824_770684469712481_4593728495611383186_n

Tu gambar saya tengah nak pilih ikan untuk masak tengahari, yang lebih tu kami simpan, selebihnya abah jual. Saya dan adik beradik tak kisah makan nasi berlaukan ikan darat ni, ikan sepat, keli haruan, ikan bulan, talipia dan puyu memang makanan kami dari kecil. Abah dan mak bukan orang senang, kami dilatih dari kecil untuk menghargai setiap hasil usaha abah dan mak dan tidak merungut. Memang hasil didikan mak abah kami 9 beradik tak pernah menolak makan ikan darat hasil tangkapan abah. Dan yang paling kami seronok menantu menantu abah semua pandai makan ikan darat.

11130281_770682003046061_310571931329490650_n

Hari ni saya dah ada di Ampang, rasa sedih pun ada sebab sekejap sangat rasa cuti, emm saya dah mula rindukan ikan goreng sepat mak, dah mula rindukan abah yang selalu marah kalau saya lambat tengok ikan yang abah tangkap. memangla hubungn kekeluargaan ni satu nilai yang cukup tinggi, nikmat bersilaturrahim dengan adik beradik ni nikmat besar pada saya. Nikmat balik kampung menghirup udara yang nyaman, walaupun tengahari panas melekit tiada aircond yang menyejukkan, tapi hubungan kasih sayang seolah olah memadam segala kekurangan. Nikmat melihat wajah mak abah dan adik beradik pula tak terkata dan tak mampu di bayar dengan duit, Subhanallah.Tengoklah seronoknya suasana kampung, Fatihah pun enjoy dengan suasana kampg.un

11130205_771175066330088_4872111964573195673_n

Insyaallah lepas ni saya nak balik kampung lagi, nak jumpa mak abah dan adik beradik lain, seronok sangat dapat berkumpul ramai ramai, last kami semua dapat berkumpul masa kenduri adik saya yang ke-6, lepas tu masing masing ada yang balik rumah mertua, tak dapat sekali berkumpul. Mudah mudahan lepas ni kami semua dapat berkumpul dengan penuh kasih sayang dan meriah. Untuk pembaca di luar sana doakan kami semua dapat berkumpul di Syurga Allah, doakan sillaturrahim kami sekeluarga adik beradik, menantu dan anak cucu abah dan mak semakin kukuh, Allah moga dengan seronoknya kalian membaca kisah saya ni, ianya menjadi doa buat kami sekeluarga aminnn.

IMG-20140811-WA0042

 

YA ALLAH HIMPUNKAN SELURUH KETURUNAN DAN ZURIAT HAJI ZAINI DI DALAM SYURGAMU, AMPUNKAN DOSA MEREKA,ERATKAN SILLATURRAHIM KELUARGA MEREKA, JADIKANALAH KELUARGA INI KELURGA YANG TAAT PADA PERINTAHMU, DAN MENJAUHI LARANGANMU, PELIHARA AQIDAH MEREKA DAN JADIKANLAH SELURUH KETURUNAN HAJI ZAINI DARI KALANGAN ORANG YANG MENDIRIKAN SOLAT DAN KUAT AQIDAH MEREKA. YA ALLAH SATUKAN HATI ANAK BERANAK HAJI ZAINI DAN JAUHKAN DARI BERPECAH BELAH, YA ALLAH KAU KURNIAKANLAH HAJI ZAINI ANAK ANAK YANG SOLEH DAN SOLEHAH  YANG MENJADI PENYEJUK MATA BUATNYA,RAHMATILAH KELURGA MEREKA. YA ALLAH KURNIAKANLAH KEPADA MEREKA TEMPAT TINGGAL YANG BAIK DI DUNIA DAN DI AKHIRAT. AMEEN

Susu Ibu.. Apakah persedian kita semasa mengandung dan selepas menjadi Ibu

Entri kali ni saya berkongsi sikit pasal susu ibu, susu untuk anak kita, sebelum saya berkahwin saya tak ambil berat sangat pasal susu ibu ni, setakat baca angguk dan faham je, kemudia bila saya dah berkahwin saya mengandung perasaan tu jadi lain. Senang cerita saya jadi seronok membuat pembacaan pasal susu ibu, salah satu puncanya adalah kerana saya tak nak anak saya kena jaundice. Faktor lain saya selalu terbaca entri pasal perasaan seorang ibu tentang luluhnya hati bila anak baru lahir terpaksa di tahan kerana demam kuning yang terlalu tinggi, salah satu artikel yang saya baca adalah dari blog Dr.Syamirullah, kisah tentang seorang ibu muda yang berdepan anak yang baru lahir kena demam kuning yang sangat tinggi sehingga mengancam nyawa anaknya.

Jadi atas pembacaan tersebut saya mula merancang dan bersedia untuk mendapat susu badan yang banyak untuk anak saya Fatihah, bermula dari seawal mengandung saya pasang niat untuk menyusukan Fatihah seawal dia melihat dunia. Disini saya kongsikan sedikit persediaan saya untuk mendapatkan susu badan yang banyak semasa mengandung dan selepas melahirkan Fatihah.

Photo0250

Gambar pertama Fatihah 2 jam selepas di lahirkan masih tidur, saya bangun nak susukan dia.

1. Doa dan Harapan

Semasa mengandung setiap kali lepas solat saya mesti doa supaya susu  badan saya banyak dan cukup untuk Fatihah, dan saya memang doa supaya di jauhkan dari kering susu badan atau susu badan tak cukup untuk Fatihah

2. Menjaga Pemakanan

Cara kedua semasa mengandung suami saya dan saya cukup menjaga pemakanan, makan makanan sunnah dan makan Vitamin adalah salah satu yang membantu saya  untuk mendapatkan khasiat seterusnya mengharapkan makanan tersebut mampu di jana menjadi susu yang baik untuk anak saya .

3.Berurut

Tak lupa juga semasa mengandung saya kerap pegi urut badan,berurut adalah salah satu cara yang sangat membantu dalam melancarkan perjalanan susu badan.Tapi tak ramai yang buat cara ni, saya mengambil nasihat orang lama dan turut mengamalkan cara moden, tak salah rasanya untuk kita mencuba selagi cara tersebut tidak memudaratkan. Boleh di katakan saya pergi berurut 2 minggu sekali di bulan- bulan terakhir sebelum bersalin

Alhamdulillah sebagaimana saya berusaha, akhirnya hasil dari usaha dan doa, hari pertama Fatihah lahir susu badan cukup banyak, terharu saya tak putus saya ucapkan alhamdulillah, sampai nurse dekat Hospital pun cakap eh susu awak ni banyak la, untungla anak awak, awak jangan lupa perah ye, takut bengkak nanti. Syukur pada Allah dengan segala nikmat yang di berikan pada saya dan anak saya. Nak jadi cerita, sebagaimana susu badan saya banyak, sebegitula kerapnya Fatihah menyusu badan, target awal saya adalah untuk Fatihah bebas dari jaundice nampaknya diizinkan Allah, dengan kekerapan Fatihah menyusu badan ianya membantu Fatihah bebas dari jaundice, seronok saya Fatihah sihat tak perlu saya berulang alik ke hospital.

Walaupun Fatihah dah bebas dari jaundice saya tetap membuat persediaan untuk menambah susu badan, ini sangat penting pada saya kerana target kedua saya adalah untuk memastikan Fatihah dapat menyusu penuh dengan saya sehingga umurnya genap 2 tahun. Persediaan untuk mendapatkan susu badan selepas bersalin adalah sangat penting, sebab masa tu saya dah mula praktikkan menyusu anak, saya perlu memastikan susu banyak dan berkualiti supaya Fatihah kenyang dan dapat tidur lena. Saya kongsikan ikhtiar saya untuk mendapatkan susu badan yang banyak dan berkualiti :

1. Mengamalkan minum air suam, dan mengambil makanan tambahan ESP dan VITA-LEA 

Makanan tambahan sebenarnya membantu saya mendapat zat dan nutriean yang hilang semasa bersalin, jadi saya memang pastikan setiap hari saya mengambil ESP dan Set selepas berpantang Shaklee saya amalkan setiap hari tanpa rasa jemu, nak tau sebab apa, sebab Fatihah perlukan susu dia tak boleh makan benda lain selain susu badan jadi saya MEWAJIBKAN diri saya dalm tempoh berpantang selama 3 bulan tak skip makan Vitamin. Terutama ESP dan VITA-LEA yang ni memang saya tak skip saya minum setiap hari, selain badan bertenaga susu badan masyaallah. Hasilnya alhamdulillah, nak tau setiap kali saya perah susu dapat satu botol full, susu badan saya nampak lebih pekat dan Fatihah nampak lebih lena tidur.Beza tau ada masa saya terlupa minum jauh beza kepekatan susu masa makan makana berkhasiat dengan tidak.11052445_760010884113173_5404156078412972504_o

ESP kosong bancuh pekat 

Ramai ibu-ibu yang tidak menitik beratkan soal pengambilan Vitamin selepas bersalin, sedangkan pengambilan vitamin selepas bersalin sangat penting, kerana ia membantu mengembalikan semula zat, mineral kita yang banyak hilang semasa proses bersalin.  Ramai juga yang beranggapan perkara ini adalah sekadar untuk melariskan produk Shaklee, ianya salah sama sekali, saya sendiri tak berani berkongsi pengalaman tanpa merasai sendiri hasil dari pemakanan sihat Shaklee ni.

2. Ibu-ibu elakkan makan -makanan yang tidak berkhasiat

Ramai yang diluar sana tidak mengambil berat soal pemakanan, belum habis pantang dah makan macam-macam sebenarnya bila kita makan makanan tak berkhasiat macam mee segera, keropok-keropok , asam -asam dan minuman berkarbonat ianya boleh menjejaskan pengeluaran susu, susu mungkin keluar tetapi khasiatnya mungkin kurang berkualiti.

3. Elakkan dari stress:

Bila ibu-ibu stress sedikit sebanyak menjejaskan pengeluaran susu, kita stress emosi kita tak stabil, kita jadi kurang makan badan terasa lesu, fikiran jadi negatif . Macam mana nak membantu menyusukan baby kan. Bila dah stress dengar anak menangis pun rasa nak menjerit. Disini perlunya pelabagi sokongan keluarga terutama suami. Suami jangn menekan isteri, beri isteri sokongan dan bantu semasa dalam tempoh berpantang. ramai di luar sana tak ambil kisah soal ni, kesian isteri dah la sakit bersalin tak hilang, kena pula stress nak urus anak dan rumah tangga, susu badan pula tak keluar. Jadi nak tak nak sama -sama kena berkorban, support each other ya .

4. Berurut

Ya berurut juga salah satu cara membantu siibu untuk melancarkan proses pengeluaran susu, dan elak dari bengkak susu, yang ni juga ramai ibu moden malas nak buat. Tak rugi habiskan masa sekitar sejam dalam seminggu untuk berurut, biasanya bidan yang urut kita dia tahu macam mana nak bantu susu badan keluar dengan baik. kalau tak percaya, anda kena cuba sendiri.

5. Sentiasa positif untuk lebih kerap menyusukan baby

Susu baby ni semakin dihisap semakin banyak, jadi jangan culas nak menyusukan anak, kalau sakit badan sepanjang malam susukan anak, cuba ambil Ostematrix insyaallah ianya sangat membantu.

Photo0790

Gambar Fatihah umur 2 bulan setengah .. bam bam kan 

6. Bertungku 

Jpeg

Ha yang ni pun ramai malas nak buat, sebenarnya bila bertungku badan kita jadi selesa, ia membantu mengecutkan rahim, membantu perjalanan darah dan juga membantu pengeluaran susu badan. Secara kajian sains tak ada la saya nak buktikan disisni, tapi ini merupakan petua orang lama yang sangat membantu,  bertungku juga membantu memecahkan segala lemak-lemak badan dan menghilangkan sakit -sakit urat. Ada setengah orang siat bertungku letak dipayudara buat sekejap-sekejap la, alhamdulillah ia membantu menghasilkan susu.

7. Makan buah kurma, madu kelulut dan habbatussawda’

Kedua jenis makanan sunnah ni memang saya amalkan, saya makan selepas 4 hari selepas saya melahirkan anak, AllahuAkhbar meriahnya susu tak tau nak cakap, tapi kena jaga jaga sikit habbatussawda ni agak panas, so ada masa saya stop makan sebab anak kesian kat anak.

Serba sedikit saya kongsikan tips persedian sebagai ibu untuk menjaga dan memastikan bekalan susu untuk baby sentiasa ada, disini saya menulis bukanlah sebagai seorang pakar, saya sekadar berkongsi pengalaman dari pembacaan dan aplikasi yang saya lakukan sendiri, Alhamdulillah sampai sekarang saya masih menyusukan anak saya , dan bulan ni merupakan bukan ke 12 saya menyusukan anak saya, ada baki lagi 12 bulan lebih untuk saya terus memastikan bekalan susu saya banyak dan berkualiti untuk anak saya Fatihah.insyaallah berkat dengan usaha, doa dan terus mengamalkan pemakanan sihat sya positif melihat kejayaan menyusukan Fatihah sehingga cukup umur dua tahun.

Jpeg

Terimakasih sebab sudi membaca